Zvečevo

Nezaobilazan član svake obitelji je i čokolada, sve vrste čokolade – bilo dječja, bilo tamna čokolada, bilo čokolada za kuhanje.Istraživanja su pokazala da potrošnja čokolade za kuhanje u blagdanskim mjesecima premaši prosječnu potrošnju tijekom cijele godine.

Čokolada za kuhanje je neizostavan sastojak vaših slatkih malih delicija kojima uveseljavate cijelu obitelj. Sadržava 42% kakao dijela, a posebno je namijenjena za pripremu slastica. Njena struktura i lagana topivost čine je idealnom za izradu glazura i ukrasa od čokolada.

Čokoladni deserti mnogima će popraviti dan onom slatkom sitosti. Na deserte su nas navikle i naše mame i bake sakupljajući recepte i stvarajući svoje vlastite kuharice. Dobar desert pohvala je svakoj domaćici! U Kumičićkinoj glasovitoj Novoj zagrebačkoj kuharici nalazi se i specijalitet o ukusnoj poslastici s rižom i čokoladom, pod nazivom Radetzky Reiss. Na istoj stranici nalaze se i recepti za Rižu na mlijeku s pjenom i čokoladom i za Hladnu rižu s čokoladom. Čokolada se, naribana kao srednji sloj u ovoj slastici, u pećnici rastopila i prožela s rižom podsjećajući tako na najfiniju i prvu na svijetu čokoladu s rižom –Mikado

Čokolada i zdravlje vaše obitelji​

Osim što je bogati izvor fosfora koji potiče proces sazrijevanja stanica eritrocitopoeze (crvene krvne stanice) i jedne vrste stanica leukocitopoeze (bijele krvne stanice), čokolada je i pravi rudnik magnezija koji je neophodan za normalno funkcioniranje metaboličkih procesa.

Čokolada od 100 grama približno sadrži dnevno potrebnu količinu magnezija. Radiološka ispitivanja pokazala su da čokolada potiče prolaz hrane kroz crijeva. Čokolada se vrlo lako probavlja, te sadrži stearinsku kiselinu, zasićenu masnu kiselinu, koja se u jetri pregrađuje u oleionsku kiselinu, takozvanu dobru mast – koju inače u najvećoj količini nalazimo u maslinovom ulju.

Čokolada vas ne čini debelima!

Čokoladu nije potrebno izbaciti iz dijetne prehrane, ističu stručnjaci, iako sadrži šećer i masti. Žene s prekomjernom tjelesnom težinom, koje su svaki dan jele po dva mala obroka na bazi tamne čokolade, u prosjeku su u četiri mjeseca smršavjele oko pet kilograma.

Čokolada štiti od moždanog udara!

Već je dokazano da čokolada štiti od moždanog udara, međutim, najnovija istraživanja su pokazala datamna čokolada pomaže i pri oporavku nakon moždanog udara.

Poslije moždanog udara oslabljeni su signali među stanicama, a tamna čokolada posjeduje sastojak epicatechin, koji pojačava te stanične signale.​

HR
Pomaknite se na vrh